چگونه جانِ بیمار سکته مغزی را نجات دهیم؟
به گزارش وبلاگ به آبادی، تعیین شده است افرادی که قوی ترین، حامی ترین و عاشقانه ترین شبکه های ارتباطی و اجتماعی را دارند، درنهایت کم تر دچار بیماری های قلبی-عروقی می شوند.
سرعتِ عمل در سکته مغزی یک اصل مهم است. برطبق گزارش مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری های آمریکا، ازدست دادنِ زمان به معنیِ مرگِ مغز است. هر یک دقیقه اهمیت دارد.
به گزارش وبلاگ به آبادی ، دکتر اندرو فریمن، رئیس مرکز ملی پیش گیری از بیماری های قلبی-عروقی در آمریکا، می گوید: سکته مغزی یک رخداد پزشکی جدی است که اگر سریع درمان نگردد، می تواند منجر به معلولیت یا حتی مرگ گردد.
سکته مغزی یک پدیده رایج است: هر 40 ثانیه یک نفر در آمریکا دچار سکته مغزی می گردد؛ بنابراین ضروری است که مردم درباره علائم سکته مغزی بیش تر بدانند تا بتوانند آن را سریع شناسایی و برای درمان اقدام نمایند.
سکته مغزی دقیقاً چیست؟
فریمن می گوید: سکته مغزی معمولاً در پیِ کاهشِ ناگهانیِ جریان خون به مغز رخ می دهد. معنایش می تواند این باشد که چیزی جریان خون به مغز را مسدود می نماید یا یکی ار رگ های خونی مغز پاره می گردد.
دو نوع سکته مغزی وجود دارد: ایسکمیک و هموراژیک.
بیش تر سکته های مغز ایسکمیک هستند و زمانی رخ می دهند که جریان خون به واسطه لخته یا ذراتی مثل رسوب چربی که پلاک نامیده می شوند، مسدود می گردد. وقتی شریان مغز دچار نشتی یا پارگی می گردد به آن سکته مغزیِ هموراژیک گفته می گردد.
بعضی اوقات، خون به مدتِ خیلی کوتاه ـ نهایتاً 5 دقیقه ـ مسدود می گردد که به این شرایط سکتهِ گذرای ایسکمیک یا سکته خفیف گفته می گردد. این حملات هنوز هم احتیاج به درمانِ فوری پزشکی دارند و می توانند نشانه های هشداردهنده ای برای وقوع سکته ای در آینده باشند.
چه اتفاقی برای مغز میفتد؟
در سکته هموراژیک، اگر خونی که از شریان خارج شده است فشار زیادی داشته باشد می تواند به سلول های مغز آسیب بزند. وقتی در یک سکته اسکمیک، جریان خون به مغز مختل می گردد، سلول های مغز اکسیژن و مواد مغذیِ لازم را دریافت نمی نمایند. سلول های مغز می توانند ظرف چند دقیقه از بین بروند.
در پی چه علائمی باشیم؟
برطبق کلینیک مایو، سکته ها اغلب با سردرد های شدید و ناگهانی، مسائل دیداری در یک چشم یا هردو، مشکل در راه رفتن، فلج یا کرخت شدن صورت یا اعضای بدن و مشکل در صحبت یا فهمِ دیگران شروع می شوند.
در اصطلاح پزشکی مخففِ فَست برای توصیفِ کاری که اطرافیانِ بیمار در هنگام سکته مغزی باید انجام دهند، استفاده می گردد. در این مخفف ف. سرواژه کلمه فِیس به معنای صورت؛ فتحه. سرواژه کلمه آرمز، به معنای بازوها؛ س. سرواژه کلمه سپیچ به معنای کلام و ت. سرواژه کلمه تایم به معنای زمانِ تماس با پزشک است.
براین اساس، نخست باید از فرد درخواست کنیم لبخند بزند و ببینیم آیا در هنگام عملِ لبخند زدن یک طرف صورت دچار افتادگی می گردد یا خیر. بعد باید از او درخواست کنیم که بازو ها را بالا نگه دارد. دراین هنگام باید توجه کنیم که آیا هر دو بازو بالا می ماند یا یک یا هردو بازو به سمت پایین میفتند. سوم، باید کلام بیمار را آنالیز کنیم تا ببینیم آیا دچار گنگ گویی، مالیدنِ کلمات یا هذیان گویی شده است یا خیر. می توانیم از او بخواهیم یک عبارتِ ساده را چندبار تکرار کند.
هر کدام از این شرایط ها که در بیمار مشاهده شد باید در سریع ترین زمان ممکن با اورژانس تماس گرفت.
سکته مغزی چطور درمان می گردد؟
درمان و بهبود به شدتِ سکته و سرعتی دارد که بیمار خدمات پزشکی دریافت می نماید. فریمن می گوید، سکته های خفیف اثراتِ خفیفی دارند، اما سکته های بزرگ می توانند زندگی فرد را تغییر دهند. او می افزاید، ناحیه ای از مغز که دچار آسیب شده نیز بر شدتِ تأثیرات اثر می گذارد، برای مثال آیا فرد احتیاج دارد دوباره کار هایی مثل راه رفتن و صحبت کردن را یاد بگیرد یا نه.
اگر فرد به موقع به بیمارستان رسانده گردد، می تواند درمان های حیاتی مانند دارو های ازبین برنده لخته یا باز کردنِ جریان خون را دریافت کند.
سکته مغزی می تواند منجر به معلولیت گردد، اما قابلِ درمان است. فریمن می گوید: بااینکه سکته مغزی نخستین عاملِ مرگ در کشور هایی مثل آمریکاست، اگر فرد به موقع به بیمارستان رسانده گردد و مداخلات پزشکی در خصوصِ او استفاده گردد می توان با بازگرداندنِ جریان خون به مغز، نتیجه را بهبود بخشید.
چطور از سکته پیش گیری کنیم؟
فشار خون بالا، سن و تاریخچه بیماری های عروقی می توانند خطر ابتلا به سکته مغزی را در افراد افزایش دهند. دکتر تینی تایی، رئیس بخش سلامت رفتاری و عصبی در مرکز ملی سلامت آمریکا نیز می گوید: دیابت و مصرف الکل عواملی هستند که خطر سکته مغزی را افزایش می دهند.
شش کار است که فریمن به همه افراد توصیه می نماید، تا نه تن ها خطر سکته مغزی بلکه خطر سایر بیماری های عروقی را کاهش دهند. او می گوید: همان کار هایی که از سکته قلبی پیش گیری می نمایند از سایر بیماری های مغزی-عروقی نیز پیش گیری می نمایند.
او می گوید، سیگار نکشیدن در کاهش دادنِ خطر سکته مغزی یک اصل است. او هم چنین توصیه می نماید که افراد رژیمِ غذایی کامل و کم چرب ـ برای پیش گیری از تشکیل پلاک در عروق ـ داشته باشند، روزی 30 دقیقه ـ یا مقداری که پزشک برای شان ایمن می داند ـ ورزش نمایند؛ استرس شان را کم نمایند و خواب کافی داشته باشند.
او 7 ساعت خواب پیوسته شبانه را برای یک بزرگسال معمولی توصیه می نماید. فریمن نهایتاً توصیه می نماید که افراد شبکه ای از افرادِ حامی که دوست شان دارند، در اطراف شان داشته باشند.
او می گوید: تعیین شده است افرادی که قوی ترین، حامی ترین و عاشقانه ترین شبکه های ارتباطی و اجتماعی را دارند، درنهایت کم تر دچار بیماری های قلبی-عروقی می شوند.
منبع: CNN
ترجمه: سایت وبلاگ به آبادی
منبع: فرادید